Deze keer een klassieker, die elk kind moet (worden voor ge-) lezen. (! vind ik dan). Frans van der Steg is een jonge meester, pas benoemd aan de vijfde klas (groep 7 vertaald naar nu). Hij vertelt graag spannende verhalen waarin hij zelf als Frans de Rode de hoofdrol speelt. Maar als hij op een dag niet zo geïnspireerd is, verzint hij dat hij wacht op een belangrijke brief.
Wie schetst zijn verbazing als die brief dan ook komt!? Voor hij het weet, bevindt meester Frans zich in een écht spannend avontuur. Hij wordt ingewijd door een groepje samenzweerders, dat een jongetje wil bevrijden uit de klauwen van zijn gemene oom.
Oh ja, dat is een heel banaal thema. Maar Tonke Dragt is een meesterschrijver, die een ongelooflijk fantasierijke en geloofwaardige draai aan dat thema geeft. Om te beginnen werkt zij haar karakters zo écht uit. Tante Willemijn de bedrijvige hospita, de schoolkinderen, Roberto – alias de Brozem – die de ene keer zijn avontuurlijke en de andere keer zijn nonchalante zijde toont, de magiër die zo belangrijk doet. En Frans van der Steg zelf, een jonge man, een jongen eigenlijk nog die graag een held zou willen zijn, en wiens fantasie wordt ingehaald door de werkelijkheid. Ook een alter ego eigenlijk, net als Roberto/de Brozem.
Daarnaast is de opbouw bijzonder creatief. Uitgangspunt is het liedje Heb je wel gehoord van de Zeven-, de Zeven-.
Dat is een stapelliedje, wat betekent dat je de laatste regel, Dat is één, zingt bij couplet 1. Je zingt diezelfde regel bij couplet 2, aangevuld met Dat is twee. Bij couplet 3 herhaal je eerst Dat is één, Dat is twee, en voeg je daaraan toe: Dat is drie. Bij elk nummer hoort een beweging. Als je bij couplet 7 bent, zijn er zo dus zeven zinnen om te zingen, en zeven verschillende bewegingen uit te voeren, om het dansen uit het liedje te illustreren.
En dan, ten derde, bevat het verhaal tal van sprookjesachtige ingrediënten, met het Trappenhuis, profetieën en geschriften, een huis ‘Van Schijn en Wezen’, een verlaten herberg, de grimmige koetsier, en de tot de verbeelding sprekende namen van Graaf Gregorius Grisenstijn, Graaf Gradus Grisenstijn, Geert-Jan – hee, alle met een ‘G’, en laat dat nou toevallig de 7e letter van het alfabet zijn…
Dat niet alle lagen zich direct openbaren, is niet zo erg. Dat maakt het leuk om het boek te herlezen (en wat fijn dat er nog een Middelste en Jongste Kind zijn!).
Het is een boek dat je lastig weg kunt leggen; elke keer als ik voorlees, kan ik me héél gemakkelijk over laten halen tot het lezen van nóg een bladzijde, en nóg één…
De Zevensprong, Tonke Dragt, Amsterdam: Uitgeverij Leopold 2004 (19), ISBN: 978 9 025 844 394; prijs: €17,95
Kinderboekenweek! Misschien weet je dat ik een gepassioneerd lezer ben, vooral van kinderboeken. Ik deel graag de favorieten van m’n kinderen en mijzelf met jullie, bloglezers. Ik doe dit tot en met het einde van de Nederlandse Kinderboekenweek, tot 14 oktober. Lees ook mijn kinderboekenrecensies, geschreven in de aanloop naar de Nationale Voorleesweek en de Kinderboekenweek hier en hier.