Gewóne verhaaltjes, die wilden we, Jongste Molenaartje en ik. Euh… én: met veel plaatjes. Prentenboeken blijven leuk, zelfs nu Molenaartje in groep 3 is beland. Maar verhaaltjes moesten we hebben, omdat we dan ook… ‘Nóg eentje…?’, je snapt het wel. En prettige verhaaltjes. Geen Pinkeltje (ik kan die kleine dwerg met die baard zelf echt niet úítstaan), geen Piet Polies (leuk, maar te moeilijk), niet over kabouters of beren (‘Elke dag een kabouter’ – bedroevend slecht geschreven ook nog es). Gewóón dus. Herkenbaar.
Er zijn er heus wel. Jip en Janneke natuurlijk. Of die over Samme. En de boeken over Lotje en Chimp (Jaap ter Haar) blijven leuk, al zijn ze wat gedateerd. Paul Biegel heeft verschillende geschikte verhalen geschreven. Willem en Dikke Teun van Jacques Vriens staat ook hoog op de lijst. De verhalen over Jubelientje krijgen van mij daarnaast een dikke 10.
Je moet even zoeken, maar er is keus genoeg dus. En nu dan ook Ties en Trijntje. Ik bespreek hier deel 1; deel 2 komt binnenkort uit.
Eerlijk gezegd. Toen ik de auteursnaam zag, Yvon Jaspers, was ik eerst een beetje sceptisch. Ik vind haar heel leuk als presentatrice en super als mama van Knofje in de tv-filmpjes, maar ik dacht even: ‘Jee moet je nou echt álles doen?’
’t Zal de kift zijn.
Mijn vooroordeel bleek in elk geval ongegrond. De belevenissen van Ties en Trijntje (4 en 6 jaar) voldoen aan ál onze criteria. De losse tand, knutselen, een feestje, (veel te vroeg) wakker worden op zondag, ruzietjes, driftbuien, knoeien met eten en de baby van de buurvrouw: de gewone dingen dus. Verrassend zijn ze daarmee niet – en zo kernachtig als Annie M.G. Schmidts Jip en Janneke evenmin – maar wel leuk en heel geschikt voor het kwartiertje voorlezen voor bedtijd.
Heerlijke illustraties van Philip Hopman kleuren de verhaaltjes. Grappige details in de tekst maken ’t boek tot een échte Yvon Jaspers: Ties ‘frot’ bijvoorbeeld de schoentjes aan de voeten van een pop. ‘Frotten’, dat zeggen wij ook.
Is het Brabants?
Ties en Trijntje, Yvon Jaspers en Philip Hopman (ill.), Ploegsma 2012, ISBN 13: 978 90 216 7040 9
Kinderboekenweek! Misschien weet je dat ik een gepassioneerd lezer ben, vooral van kinderboeken. Ik deel graag de favorieten van m’n kinderen en mijzelf met jullie, bloglezers. Ik doe dit tot 13 oktober, het einde van de Nederlandse Kinderboekenweek. Lees ook mijn andere kinderboekenrecensies geschreven in de aanloop naar de Nationale Voorleesweek en de Kinderboekenweek hier en hier