Jubelientje heeft er inmiddels al heel wat jaren opzitten. Maar de verhaaltjes van Hans Hagen blijven vermakelijk en actueel voor kleuters en kinderen tot een jaar of 8, 9, en voor alle voorlezers!
De verhalen van Jubelientje scoren hoog in onze auto, en zijn ook heel fijn in de drukke tijden voor kerst als iedereen Er-Rug aan vakantie toe is. Al lees ik meestal het liefst zelf voor, Jubelientje besteed ik graag uit aan Hans Hagen. Met zijn karakteristieke intonatie vertelt de schrijver een beetje achteloos over de belevenissen van zijn protégés. Heerlijk. Even rust. We zijn zo gewend geraakt aan de voortkabbelende stem van Hagen dat we de verhaaltjes zelf ook niet goed kunnen voorlezen zonder hem na proberen te doen.
Enfin. Jubelientje is een typisch voorbeeld van een karaktertje dat in beslag genomen wordt door eenvoudige dagelijkse bezigheden. Net als Jip en Janneke, Robin (van Sjoerd Kuiper) en Madieke, Lotta of Emil (ken je die serie nog op tv, met die vader die keer op keer woedend schreeuwt: ‘Eeeeeeemiiiiiiiil!’) van Astrid Lindgren.
Bijdehand
Jubelientje logeert permanent bij oma, en haar vriendje Dirk-Jan vergezelt haar vaak. Anders dan bij Jip en Janneke of Madieke, waar volwassenen hoogstens een begeleidende rol spelen, draaien de verhaaltjes over de pittige bijdehante Jubelientje juist heel vaak ook om oma. Oma kan verdrietig zijn of boos, oma pest een beetje, oma is streng, is óók bijdehand. Jubelientje en oma zijn dus gewaagd aan elkaar.
De verhaaltjes zijn precies goed van lengte. De situaties zijn daarnaast zóóó herkenbaar voor iedereen die jonge kinderen heeft of ze van dichtbij meemaakt: over wie het laatste dropje mag, ruzie over wie boven slaapt in het stapelbed, leren schrijven enzovoort. Hans Hagen weet bovendien steeds een nieuwe laag aan te brengen. Bijvoorbeeld met Jubelientje in stripvorm. En in 2016 (toen wij de verhaaltjes al lang niet meer lazen) bijvoorbeeld met allerlei musea, en een hoedenwedstrijd ter gelegenheid van het 25-jarig ‘bestaan’.
Philip Hopman tekende Jubelientje en haar oma. Ik heb zo het vermoeden dat ze hem eveneens dierbaar is geworden. Want als ik naar zijn illustraties van andere boeken kijk, denk ik Jubelientje of haar oma regelmatig tegen te komen. (Tip: Rambamboelie)
Behalve leuk om voor te lezen, zijn de boeken van Jubelientje zeer geschikt voor jonge lezers (vanaf ongeveer een jaar leesonderwijs geeft Hagen aan). De stripverhalen zijn daarnaast prettig voor meer beeld-georiënteerde kinderen.
Kijk voor alle Jubelientjes op de site van Hans Hagen
Misschien weet je dat ik een gepassioneerd (voor)lezer ben, vooral van kinderboeken. Graag deel ik de favorieten van m’n kinderen en mijzelf met jullie. Lees ook mijn andere kinderboekrecensies geschreven in onder andere de aanloop naar de Nederlandse Nationale Voorleesdagen en Kinderboekenweek hier en hier.
Naschrift (juni 2020)
Dit jaar viert Hans Hagen zijn 40-jarige carrière als kinderboekenschrijver met ‘De mooiste Jubelientjes’, 40 Jubelientjes in één band.