Een mysterieuze titel, een boek om van te smullen! Drie dollar vinden de vier kinderen Te Trois, Eddy, Julie en Petit. En daarmee willen ze een pistool bestellen via Walker & Dawn, het postorderbedrijf. Ze sturen de drie dollar op in een envelop. Jazeker, het speelt in een tijd lang geleden en vér voor het internet, in 1904.
Kapot horloge
Enfin, dat gaat natuurlijk mis, ze krijgen geen pistool, maar in plaats daarvan een kapot horloge. Kort daarna komt er een louche figuur op bezoek, die wel héél veel belangstelling voor het horloge heeft; hij wil er 50 dollar voor geven. Maar de kinderen vertrouwen het niet. Bij toeval zien ze dat de baas van het postorderbedrijf er 4000 dollar voor uitlooft. Ze besluiten om het horloge zelf terug te brengen naar Walker & Dawn – wie kan er nou géén 4000 dollar gebruiken, deze kinderen al helemaal! Ze beginnen een ongewisse, avontuurlijke reis van Louisiana in het zuiden naar de andere kant van die enorme Verenigde Staten.
Geraffineerd
De kaft is mooi, het boek heeft prachtige illustraties, ‘oude’ kaarten en krantenknipsels (mooi en goed vertaald) maken onderdeel uit van het verhaal, heel knap. De plot is spannend, met grapjes en mooie wijsheden die ook bij kinderen passen. Ongeloofwaardig las ik in een andere recensie, maar dat is nou zo bijzonder: natuurlijk is het verhaal ongeloofwaardig, maar zó boeiend, geraffineerd en vlot geschreven dat je dat helemaal niet stoort, sterker, het móét wel zo gegaan zijn!
Geuren en kleuren
De karakters van de kinderen zijn goed uitgewerkt, ze komen ook allemaal om de beurt aan het woord: Eddie een beetje een angsthaas, maar wel de slimste, Te Trois sluwer en rebels, Julie gedeukt en beschadigd door het leven, en haar halfbroertje Petit, die niet spreekt tot aan het eind van het boek.
De reis is prachtig geschetst, met alle details die het leven van die dagen in geuren en kleuren tot leven brengt, van de raderen van de rivierschepen tot aan de chaos in de steden.
IJzersterk
Sla trouwens het voorwoord maar over als je het boek (voor)leest, want de vertaler vindt het nodig om te waarschuwen voor het gedrag van kinderen (roken, drinken), en voor de manier waarop Afrikaans-Amerikaanse personen in die tijd (1904 dus) in de VS bejegend werden – ook kinderen zullen begrijpen dat dit niet hoort, en nu ook niet meer mag en kan. Ik denk zelf dat het lezen over hoe het in vroeger tijden ging, kinderen er nog meer van zal doordringen dat het anders moet dan toen!
Afgezien van dit kleine kritiekpunt, vind ik het boek ijzersterk. Heerlijk om voor te lezen, en een fijn boek voor de kinderen die nog niet toe zijn aan de Young Adult-ellende maar ook niet houden van De Grijze Jager of Warrior Cats-achtige boeken.