Een berichtje van een tijdje geleden (ok, jááren geleden; ik heb deze post al lang geleden gemaakt), op de website van De Volkskrant:
Nederlanders zetten het liefst de Hollandse pot op tafel. […] Stampot staat voor 73 procent van de ondervraagden symbool voor de Nederlandse keuken.
Wat is de traditionele Nederlandse pot? Niet anders dan gestampte aardappelen, met iets van groenten. Boerenkool is een traditioneel ingrediënt, of winterpeen en ui, of zuurkool. (Trouwens, ik dacht altijd dat je stamp-pot moest spellen. Van gestampte pot. Maar dat terzijde.)
Behalve stamppot hielden Nederlanders van erwtensoep (waar je erwten, rookworst, prei, wortel, aardappelen en spek in stopt, met wie-weet-wat voor andere ingrediënten), en van wat ik maar noem: ‘oma’s gehaktballen’, want ik kan me niet herinneren ooit lekkerdere gehaktballen te hebben gegeten dan die m’n oma maakte.
Zo. Een lesje in Nederlands eten. Toegegeven, niet bijzonder culinair. Maar – vertel dit aan niemand! – wel mijn favoriete maaltijden. Jammer, want m’n kinderen houden van héél ander eten. Pasta! (zonder saus). Pizza! (alleen de bodem).
Ik ben er nooit helemaal achter gekomen wat nou de traditionele Canadese gerechten waren. Hoewel cupcakes en muffins goeie kandidaten zijn. En natuurlijk gróte hoeveelheden vlees, klaargemaakt op de bbq. Misschien is er wel geen traditioneel gerecht, omdat de Canadese keuken in feite een smeltkroes is, waarin invloeden van over de hele wereld sudderen.
Die cupcakes, daar ben ik erg van gaan houden (net als van Chinees, dat je ontzettend lekker kunt eten in Calgary – terwijl de mensen daar nog klagen omdat het in Vancouver veel beter zou zijn). Cupcakes: die kun je voor alles en niets gebruiken. Ik heb chocolade cupcakes gegeten, wortelcakejes, en cakejes met ananas, gember en vanalles wat ik niet herkende. Je kunt nog net doen of het gezond is ook (een beetje alsof je van appeltaart vertelt dat er vitamines in de appels zitten, maar dan beter omdat er minder suiker in die cakejes zit). (Denk ik).
Misschien is een ander traditioneel-Canadese maaltijd het ontbijt. Met worstjes, gebakken bacon en eieren, geroosterd brood, met kleine dikke pannenkoeken, esdoornstroop en bosbessen. Hmm, dat vind ik ook wel heel lekker. Veel te vet natuurlijk… maar – sorry, sorry; ’t is niet anders – bij mij kan er wel een kilootje bij.
Nou, dan hebben we dus twee typische ‘schotels’. Maar die zijn alleen voor de lichtere maaltijden. Hoe zit het met het warme eten? Iets als de Nederlandse stamppot of erwtensoep? Als je me nou iets daarover kunt vertellen, stuur me je tips!